Als je niet voorzichtig met eten omgaat, kan je feest met catering jou en je dierbaren ziek maken, en niet alleen door te veel eten.

Naar schatten zijn elk jaar 1 op de 6 mensen ziek door voedselvergiftiging. Oudere volwassenen lopen een verhoogd risico op ernstige infecties door voedselvergiftiging als gevolg van medicijnen, leeftijdsgebonden verzwakking van het immuunsysteem en andere onderliggende aandoeningen. De voedselveiligheid is heel belangrijk we geven je hieronder de nodige tips hiervoor.

Was je vlees niet voor het koken

Het afspoelen van gevogelte kan bacteriën wel een meter ver verspreiden! Bedenk eens wat je allemaal in de buurt van het aanrecht bewaart: messenblok, fruitmand, kruiden en misschien een droogrek? En het spoelen helpt daarbij niet. 

Vul het vlees niet de avond voor het bakken

De holte van een kip of kalkoen isoleert de vulling tegen de koude temperaturen in de koelkast en zorgt ervoor dat bacteriën zich vermenigvuldigen. Om tijd te besparen, maar ook om veilig te blijven, kun je de vulling de avond ervoor bereiden, in een apart bakje in de koelkast bewaren, en net voordat je hem in de oven schuift aan je gevogelte toevoegen.

Ontdooi de kalkoen / vlees in de koelkast

Het is niet veilig om het vlees op het aanrecht te leggen om te ontdooien. Al na twee uur is de temperatuur onveilig, waardoor bacteriën beginnen zich te vermenigvuldigen, zelfs als het midden nog bevroren is. Je kunt je kalkoen / vlees vanuit bevroren toestand bereiden; het zal alleen 50% meer tijd kosten. 

Koel restjes in de koelkast

Het eten dat je niet opeet, moet binnen twee uur na het koken in de koelkast staan en gebruik de restjes binnen vier dagen.

Bederfelijk voedsel dat langer dan een uur buiten de aanbevolen veilige temperatuurzone ligt, moet worden weggegooid.

Koel warm voedsel snel af tot 40° C om bacteriegroei te voorkomen. Verdeel grotere etenswaren, zoals ham of een pot zoete aardappelen, over kleinere bakjes om het koelproces te versnellen, of zet ze direct in de koelkast.

Bewaar restjes in luchtdichte verpakkingen of bakjes tot vier dagen in de koelkast of 3-4 maanden in de vriezer.

Om restjes te eten, kun je ze uit de koelkast, met koud water of in de magnetron ontdooien, of bevroren opnieuw opwarmen. 

Pin It on Pinterest